Sinds de opkomst van het internet zijn we van ver gekomen op het gebied van User Experience Design (UX). Het bieden van een optimale UX wordt steeds belangrijker omdat gebruikers geen genoegen meer nemen met een website die traag is, of moeilijk te begrijpen. Om je gebruikers aan je te binden is het daarom van groot belang dat de UX van je applicatie naadloos aansluit op hun behoeften. Wij doen altijd goed onderzoek naar deze behoeften en houden daarnaast ook de nieuwste trends op het gebied van UX in de gaten. Voor 2018 hebben wij vijf trends op een rijtje gezet die apps op de werkvloer naar een hoger niveau zullen tillen.

Voice interfaces

De grote techbedrijven zetten in 2017 al vol in op hun slimme spraakassistenten zoals Apple’s Siri, OK Google en Amazon’s Alexa. In 2018 zullen deze assistenten in steeds meer applicaties handige acties uit kunnen voeren. Op de werkvloer zullen de slimme spraakassistenten ook voor handige toepassingen gaan zorgen. Vooral wanneer gebruikers niet (de hele tijd) in staat zijn om hun aandacht bij het scherm te hebben omdat zij bezig zijn met andere activiteiten of wanneer zij in een situatie zitten waarbij typen niet mogelijk is. Dit geeft ook meer ruimte voor een brede implementatie van smartwatches waar typen sowieso niet tot de mogelijkheden behoort.

Hamburger Menu’s zijn zó 2017

Het lijkt redelijk gebruiksvriendelijk en veelgebruikt maar in 2018 is het hamburger menu passé. Die drie streepjes links of rechts bovenin je scherm zijn al door Youtube en Spotify de deur uit gedaan en dit heeft bij spotify voor 30% meer navigatie kliks gezorgd. Dit geeft maar weer aan dat niet alle functionaliteiten die wij voor lief nemen ook de meest gebruiksvriendelijke oplossingen zijn.

****** zijn ook verleden tijd

Het was je misschien al opgevallen dat steeds meer applicaties nieuwe manieren zoeken om het inlogproces zo makkelijk mogelijk te maken. Wachtwoorden intypen duurt lang en zorgen daarnaast voor grote frustratie. milvum1, Milvum123!, MiLvUm1!, het is bijna niet meer bij te houden. In 2018 kunnen we meer implementatie van nieuwe authenticatiemethodes verwachten zoals cijfercodes, je vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Mobiel vs. Desktop

Er is een steeds grotere kloof aan het ontstaan tussen mobiel en desktop. 2017 was het jaar waar je niet meer om responsive design heen kon. Iets wat op desktop mooi was, moest ook mooi weergegeven worden op mobiel. In 2018 gaan we daar nog een stapje verder in. Wat goed werkt op een telefoon qua kleur en typografie hoeft niet altijd goed te werken op een desktop. Steeds meer applicaties zullen zich aanpassen op het grote aantal gebruikers dat via mobiel op hun kanalen terecht komen.

Meer beweging

Terwijl onze branche altijd in beweging is, zijn de designs van 2018 dat ook. Letterlijk. Geanimeerde elementen zullen in steeds meer websites en applicaties worden toegepast. En dan niet meer om het hele zaakje mooier te maken maar om belangrijke informatie over te brengen op een simpele en elegante manier. Bij het ontwerpen van dit soort interacties is het wel enorm belangrijk om je iedere keer af te vragen of het nodig is om de interactie te animeren. Een overdaad aan animaties werkt namelijk averechts.

User Experience Design bij Milvum

User Experience Design en Research is een integraal onderdeel van ons Digital Transformation traject. Wij tackelen graag zo veel mogelijk problemen en testen zo veel mogelijk hypotheses voordat de applicatie de ontwikkeling in gaat. Dit zorgt er voor dat wij in korte tijd apps bouwen waar gebruikers van houden. Meer weten hierover? Neem dan contact met ons op.

Randy Tjin-Asjoe

About Randy Tjin-Asjoe

Leave a Reply