De nieuwste Android update komt eraan: Android 10 zal vanaf 3 september beschikbaar zijn. Er staan ons veel toffe, nieuwe features te wachten! Deze update, eerst bekend als Android Q, was officieel hernoemd naar Android 10. Vanaf nu zal Android nieuwe versies ook niet meer aangeven met letters en bijbehorende zoetigheden, zoals bij Android P (Pie) het geval was. Maar wat gaan we als gebruiker nu van deze update merken?

Interacties

De manier waarop wij interacties met apps aangaan zal op de schop gaan. Wanneer je mobiel de update ontvangen heeft kunnen apps gesture navigation ondersteunen. De mogelijkheid om te navigeren door middel van swipen was al beschikbaar, vooral bij nieuwere apparaten, maar is nu meer uitgebreid. De knoppen onderin zijn hierdoor overbodig geworden. Vooral het verdwijnen van de terug-knop zal voor velen even wennen zijn. 

Verder wordt multitasken makkelijker gemaakt met behulp van bubbles. Denk bijvoorbeeld aan een kleine, ronde avatar van de persoon waarmee je aan het chatten bent. Deze blijft zichtbaar terwijl je in een andere app een video aan het bekijken bent.

Apps kunnen vanaf Android 10 ook ‘in-app-settings’ ondersteunen, waarmee je bijvoorbeeld WiFi aan/uit kunt zetten zonder de app te verlaten.

Ten slotte een verandering die voor doven of slechthorenden grote impact heeft: ‘live caption’. Dit werkt net als de ondertiteling op TV, maar is dus beschikbaar voor alle media op je mobiel!

Look & feel

Steeds meer apps zullen ook een ‘dark-theme’ gaan ondersteunen. Via de instellingen kun je wisselen tussen lichte en donkere app-versies. Deze kan ook automatisch worden geactiveerd als de accu bijna leeg is. Niet alleen bespaart dit energie, ook is een donker scherm minder vermoeiend voor de ogen, vooral ‘s avonds. 

Hardware

Nieuwe ontwikkelingen in hardware brengen ook veel nieuwe mogelijkheden met zich mee: opvouwbare telefoon schermen beginnen realiteit te worden. Het is interessant om in de gaten te houden hoe app designs hierop zullen reageren. 

Ook biedt Android 10 ondersteuning voor 3D fotografie. Hierdoor wordt het onder andere mogelijk om de achtergrond van foto’s te vervagen, of voorwerpen realistisch aan foto’s toe te voegen.

Verder zal Android Beam niet meer beschikbaar zijn: deze NFC technologie om bestanden te delen sloeg blijkbaar onvoldoende aan, oa. omdat veel gebruikers niet van het bestaan wisten. We zijn benieuwd of er een vervanger komt.

Privacy & security

Tenslotte heeft Android met deze update veel gefocust op verbeteringen op gebied van beveiliging en privacy. Apps waren bijvoorbeeld in staat om je locatie bepalen ondanks dat je de toegang had geweigerd. Ook krijg je meer te zeggen over hoe een app toegang krijgt tot jouw locatie: alleen wanneer je de app actief gebruikt, of altijd. Bovendien wordt het mogelijk om apps niet alleen te beveiligen met een vingerafdruk, maar ook via gezichtsherkenning.

Volg ons op

Milvum

About Milvum

Sinds 2012 helpen wij bedrijven met het vertalen van hun digitale strategie naar concrete innovaties. Met 25 man zorgen wij voor de beste oplossingen voor digitale transformatie uitdagingen. Ondertussen werken we voor 60+ klanten, nationaal en internationaal. We hebben al meer dan 100 innovatieve projecten gerealiseerd. We denken groots, valideren snel en zorgen zo stapsgewijs voor schaalbare oplossingen.