Bijna iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die de trotse bezitter is van een Apple Watch. Sommigen dragen hem de hele dag, anderen zien hem meer als een fitnesstracker. Bij welke groep jij (of de personen in je omgeving ook hoort) feit is dat dit kleine klokje bomvol met interessante techniek zit. Ook als je die tot op dit moment niet of maar beperkt gebruikte.

In deze laatste zin zit hem de crux. Wanneer je als fabrikant een hardware-product op de markt brengt wordt je gedwongen om keuzes te maken. Accelerometers? Een microfoon? Waterbestendigheid? En als je daar voor kiest, welke module(s) neem je dan? Een ding weet je zeker: Na het verschepen van je product kun je ze niet meer aanpassen. 

Maar… Zo zien we in de huidige Corona-crisis opnieuw, met behulp van slimme software-updates, kun je de bestaande hardware wel voor nieuwe doelen inzetten! De Apple Watch is hier een goed voorbeeld van.

Op het WWDC event van maandag 22 juni kondigde Apple aan dat de Apple Watch binnenkort ondersteuning voor Automatic Handwashing Detection” krijgt. Je leest het goed. Jouw watch herkent het wanneer je jouw handen wast en stimuleert je vervolgens om hier 20 seconden lang mee door te gaan. 

Hoe doet je horloge dat?

Het detecteren van handen wassen vindt plaats aan de hand van twee stappen. De nieuwe software probeert in de eerste plaats te herkennen wanneer het handenwassen plaatsvindt en probeert dit daarna continu te bevestigen

De software – die gebaseerd is op Machine Learning – gebruikt hiervoor de input van zowel de microfoon (geluid van stromend water en zeep) als de Bewegingssensor. Wordt het handenwassen herkent en bevestigd door de software, dan start je Watch een timer om jou te stimuleren je handen te wassen voor de aanbevolen 20 seconden. Stop je tussendoor (of eerder) dan wordt het handenwassen in de software niet langer bevestigd en geeft je horloge automatisch feedback via geluid (speakers) en de trilmotor.

Zo zie je dat een nieuwe praktische functionaliteit als “Automatic Handwashing Detection” gefaciliteerd kan worden door bestaande hardware die daar eerder niet voor werd ingezet! 

Sommige fabrikanten gaan zelfs een stap verder en leveren bewust – en met het oog op de toekomst –  producten uit met hardware die op het moment van verschepen nog niet eens wordt benut door de gebruiker of de software!

Marco van Dijk
24 juni 2020

Arvind Jagesser

About Arvind Jagesser

CEO en Co-Founder Milvum