De wereld ligt in de handen van tech bedrijven. Met Amazon, Apple, Google en Microsoft aan de top, waarbij nog talloze andere tech-bedrijven hun positie alsmaar weten te versterken. Waar veel van dergelijke bedrijven altijd al ‘tech’ geweest zijn, beginnen ook steeds meer van oudsher traditionele bedrijven zich te realiseren dat óók zij een tech-bedrijf zijn. Binnen de financiële sector, logistiek en de overheid, overal is iedereen op zoek om de beste gebruikersbeleving te realiseren, hun businessmodel te vernieuwen of om kernbedrijfsprocessen te optimaliseren of digitaliseren. Digitale transformatie is een wereldwijd fenomeen, waar het bij bedrijven steeds vaker gaat om het succesvol inzetten van digitale technologie, hoe deze gebruikt wordt door haar klanten, het waardevolle data genereert en hoe dit zich tot slot weer vertaalt tot harde euro’s, dollars of yuans. 

Er zijn zowel voorbeelden waarbij tech-bedrijven zich steeds meer richting traditionele sectoren bewegen en van origine traditionele bedrijven die hun propositie ook steeds meer segment overstijgend aan het inzetten zijn. Neem alleen al Amazon, dat volop inzet op op zelfrijdende auto’s en het vervoeren van pakketjes met hun eigen vliegtuigen. Het bedrijf groeit zo steeds meer uit tot logistiek bedrijf wat ambieert om producten zo snel mogelijk bij hun klanten te bezorgen. Tegelijkertijd zie je dat Amazon ook juist fysieke winkels blijft openen en dat zien we ook terug in Nederland waar Coolblue ook inzet op het hebben van fysieke winkels naast de succesvolle webwinkel formule, de omnichannel experience. Het gaat uiteindelijk om het creëren van een ‘compelling human experience’, waarbij het gevoel tussen offline en online kanalen naadloos overloopt.

Dit soort cases springen er bovenuit, maar wat vaak niet zichtbaar is hoe deze strategische investeringen tot stand zijn gekomen. Waar tech-bedrijven vanaf dag één getrouwd zijn met digitale transformatie, blijkt dit voor veel traditionele bedrijven nog een uitdaging. Het uitvoeren van succesvolle digitale projecten daargelaten gaat het om het inzetten van een nieuwe inrichting van het bedrijf, waarbij iedereen hetzelfde doel nastreeft. Het ontwikkelen van digital capabilities alleen is niet voldoende. Bij tech-bedrijven is de organisatie vanaf het begin al customer-centric opgebouwd, waardoor duizenden verschillende specialisten elke dag in dienst van hun klant werken en nagenoeg alle digital capabilities worden ontwikkeld om de unieke ‘compelling human experience’ te realiseren.

There is a 4000 year old clay tablet which is a customer's letter complaining about sub-standard copper and wanting a refund.

Voor traditionele bedrijven begint het juist met kritisch vragen of de huidige manier van dienstverlening nog aansluit op de wensen van haar klanten. Naarmate complexiteit en eisen van klanten toenemen, zal het middel of kanaal veranderd moeten worden. Innovatie biedt hier uitkomst, zagen ook de Egyptenaren al een aantal duizend jaar geleden in. Waar men in Mesopotamië handel registreerde op kleitabletten bleek dit echter naar verloop van tijd uiteraard niet praktisch meer. Hierdoor is deze manier van registratie naar verloop van tijd vervangen door papyrus. In meer recentere tijden hebben achtereenvolgend LP’s, cassettebandjes en CD’s elkaar vervangen. De CD is vervolgens weer vervangen door de digitale opslag (iTunes) en tegenwoordig is het streamen van muziek de grootste trend. Hier naar kijkend kunnen we zeggen dat beide voorbeelden van een disruptive innovation zijn. Kleitabletten waren in eerste instantie minder fraudegevoelig voor het registreren van handel dan papyrus, maar door de complexiteit van toename in handel en de praktische eisen (benodigde aantallen en het gewicht) van handelaren zorgden ervoor dat papyrus in gebruik langzamerhand de overhand kreeg. Zo kreeg je voorheen bij de aanschaf van een LP en CD een prachtige cover en was de kwaliteit van CD’s lange tijd beter dan de digitale varianten. Alleen het overal en op elk moment kunnen afspelen van muziek is toch van meer van toegevoegde waarde gebleken. Zo zie je dat de wensen van gebruikers over tijd veranderen of dat juist door de introductie van nieuwe techniek het mogelijk is om aan al bestaande wensen te voldoen. Muziek an sich is nog steeds een gewild commercieel product, alleen het leveren ervan gebeurt tegenwoordig via andere kanalen, die beter aansluiten bij de wensen van vandaag. Dit gaat naar verwachting net zo goed op voor de diensten die jij op dit moment aan je klanten levert. De vraag is alleen of dit in de toekomst ook nog de juiste manier is.

Leren van andere sectoren kan een manier zijn om na te gaan of dit het geval is. Bij cross industry innovation gaat het om het opnieuw toepassen van innovaties die in andere sectoren al succesvol zijn geweest. Deze outside-in look is van net zo groot belang als inside-out waarbij je kansen in andere sectoren ziet. Uber vervoerde voorheen eerst mensen, waarbij het zich tegenwoordig met UberEats ook richt op het vervoeren van maaltijden. Kijkende naar bagagebanden op vliegvelden is het concept van sushi bars ontstaan, waarbij sushi langs jouw eetplek komt. Nog een stap verder zijn er innovaties geïnspireerd vanuit de natuur, waarbij de Japanse hogesnelheidstreinen (de Shinkansen) gebruik hebben gemaakt van de vorm van de snavel van de ijsvogel. Inspiratie kan je overal vandaan halen.

Zo kunnen ook eerdere uitvindingen naar verloop van tijd steeds opnieuw ingezet worden als vernieuwde innovatie. Zo heb je het wiel wat allereerst alleen gebruikt werd om potten te vormen en pas later in de geschiedenis belangrijk werd als transportoplossing. Als strijdwagen kreeg het wiel zijn bijdrage in oorlogsvoering en met de watermolen werd het wiel gebruikt om energie op te wekken. Naar verloop van tijd zijn er alsmaar nieuwe toepassingen gekomen gebaseerd op het wiel. Met het internet gaat dit net zo. Van slimme gebouwen gebruik makend van Internet of Things oplossingen tot een nieuw middel waarop je nagenoeg alles kan kopen wat je als consument maar nodig hebt. Wat dat betreft is het internet, het wiel van de moderne tijd waarmee allerlei nieuwe vormen van innovatie ontwikkeld kunnen worden. Zelfs de ontwikkeling van het wiel staat vandaag de dag nog steeds niet stil, waardoor er 3D geprinte en modulaire wielen zijn. Naar de toekomst kijkend zal het internet voorlopig de basis blijven voor nieuwe manieren van dienstverlening en het creëren en benutten van nieuwe kansen voor bedrijven.

Kortweg is er dus overal voldoende inspiratie te vinden, het daadwerkelijk inzetten van deze inspiratie in jouw organisatie vormt echter de échte uitdaging. Als je weet waar je als organisatie staat binnen digitale transformatie en weet waar je naartoe wilt bewegen kunnen de eerste concrete stappen gezet worden. Digital leadership, waarbij een visie waar naar toe te bewegen en de strategie hoe dit bereikt kan worden de kernelementen zijn. Daarbij aanvullend moeten de neuzen binnen de organisatie dezelfde kant op staan of er moet op zijn minst voor gezorgd worden dat de operationele en innovatieve teams elkaar in ieder geval niet in de weg lopen. Duidelijke in plaats van tegenstrijdige of op afdelingsniveau afgebakende doelen zorgen voor samenwerking. Vanuit samenwerking ontstaan nieuwe inzichten die gecombineerd kunnen worden op een roadmap. Deze roadmap is een samenvatting van de grootste kansen voor de organisatie binnen haar digitale transformatie. Het benutten en ontwikkelen van deze kansen door middel van digital capabilities zullen multidisciplinaire innovatieteams van de geambieerde visie realiteit maken. Of dit nou gaat om het creëren van een ‘compelling human experience’, het optimaliseren van een kernproces of het introduceren van een nieuw business model maakt daarbij niet uit. Het omzetten van inspiratie uit innovatie tot digitale transformatie zorgt voor het succes van je bedrijf.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Stel je vraag aan Marco via het onderstaande formulier.

Meer weten?

Neem contact op met Marco, of bel 070 205 5711


    Versturen

    Volg ons op

    Remco van Riet

    About Remco van Riet