Op vrijdag 22 en zaterdag 23 september hebben wij met Milvum meegedaan aan de Blockathon. Dit is een jaarlijkse hackaton van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Tijdens deze blockathon stond de uitdaging ‘waar is mijn auto’ centraal. Het beslagleggingsproces is op dit moment een groot zwart gat. Er wordt slecht gecommuniceerd en gedocumenteerd tussen verschillende  ketenpartners. De burger is hier uiteindelijk de dupe van. Spullen raken kwijt, de burger wordt niet op de hoogte gehouden van zijn beslagproces en weet niet wat zijn rechten en plichten zijn.

Een goed begin is het halve werk

Tijdens de hackathon is een agile aanpak gebruikt. Hierbij werden hourly standups gehouden om de voortgang tussen onderzoek, design en ontwikkeling te stroomlijnen. Daarnaast hebben wij talloze gesprekken gevoerd met de ketenparners zoals de politie en het OM om ons concept vorm te geven. Op vrijdag om 22:00 hadden we de noot gekraakt. Tot diep in de nacht hebben wij er alles aan gedaan om dit concept uit te werken in tot een werkend prototype, met succes!

Beslaglegger

Het concept dat wij uit hebben gewerkt heet ‘Beslaglegger’. Beslaglegger is een platform dat gebruikt kan worden door verschillende ketenpartners. Politie, OM en andere ketenpartners kunnen door middel van het platform objecten koppelen aan de beslagene en deze vervolgens op de blokchain zetten. Op deze manier kan onder andere het object ten allen tijde gevonden worden. Daarnaast kunnen beslissingen sneller gemaakt en gecommuniceerd worden. De burger profiteert hier uiteindelijk van omdat hij door middel van een chatbot altijd de actuele status van zijn beslag kan opvragen. Tot slot kan de burger achterhalen wat de vervolgstappen zijn die ondernomen kunnen worden.

Blockathon 2017, runner-up

Uiteindelijk riep de jury ons uit tot ‘runner up beste design’.

“Die hadden zich goed verdiept in het concept wat gevraagd werd en het ook goed begrepen. Ketenbreed vanuit alle partijen goed doordacht. Hier bleek duidelijk uit, eerst denken en dan doen in plaats van bij een klant binnenkomen en in je favoriete houding direct code kloppen”

Aldus de jury die bestond uit verschillende ketenpartners.

Randy Tjin-Asjoe

About Randy Tjin-Asjoe